Industritekniker/marintekniker
Studieort: Olofström eller Karlskrona. Ansökan är nationell och därmed öppen för alla oavsett folkbokföringsort.
Utbildningsanordnare: Yrkeshögskolan Syd Olofström
Antal poäng: 200
Antal veckor: 40 veckor (varav 10 veckor praktik på arbetsplats, LIA)
Förkunskapskrav: Svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik på grundläggande nivå och i minst fem andra ämnen från grundskolan eller har likvärdiga kunskaper.
Studietakt och studieform: Heltid. APL eller praktik kan vara på annan ort.
Utbildningsstart: 25 augusti 2025.
Utbildningen är CSN-berättigad, läs mer på www.csn.se
Efter avslutad utbildning kommer du att kunna arbeta som montör eller processoperatör inom tillverknings- och processindustrin. Har du tidigare erfarenheter av att reparera till exempel fordon, öppnar utbildningen även upp för anställning som underhållstekniker eller reparatör inom både den industriella och marina miljön. Under utbildningen kommer du också att få kunskap att använda mätutrustning, tekniska ritningar och scheman för att övervaka, felsöka och kvalitetssäkra maskiner, processer och färdig produkt. Du kommer också att lära dig använda verktyg, manuella bearbetningsmaskiner och svetsutrustning för att tillverka enklare prototyper och reservdelar.
Utbildningen lägger den kunskapsmässiga grunden för felsökning av maskiner och processinriktade automatiserade system baserade på PLC, pneumatik och hydraulik. Metoder för att analysera, planera, verifiera samt dokumentera arbetsuppgifter ingår, både självständigt och i grupp. Tillsammans med arbetsorganisering, produktionsflöden och produktekonomi samspelar detta med arbetsmiljön och ger dig ett yrkesspråk och perspektiv för att arbeta ansvarsfullt, kvalitativt och med ett hållbarhetsperspektiv för helheten. För att underlätta din etablering på arbetsmarknaden ingår även följande behörigheter i utbildningen – Truckkörkort, Fall & plattform, Travers & Säkra lyft, HLR samt Heta arbeten.
Blekinge står inför en stark tillväxt de närmsta åren inom både den industriella och marina sektorn. Marknaden har ett stort rekryteringsbehov inom produktionsnära roller som exempelvis montörer, operatörer, mekaniker, processtekniker och underhållspersonal. Utvecklingen inom klimatomställning och säkerhetsfrågor i Östersjön ger näringslivet, särskilt inom marin teknik, unika tillväxtmöjligheter. Företag i regionen har ökad efterfrågan, planer på nyanställningar och ökar sin omsättning. Sveriges medlemskap i NATO och planer på utbyggnad av havsbaserad vindkraft bidrar också till tillväxten i regionen.
Ansökan
Kontakta utbildningsanordnaren om du vill ha mer information, eller skicka in din ansökan:
Eva Fredriksson, Olofströms kommun
E-post: eva.fredriksson@edu.olofstrom.se
Utbildningsledare:
Jennie Villnersson Månsson, Karlskrona kommun
E-post: jennie.mansson@karlskrona.se