Magisk Framtidsmässa lockade hundratals

Det blev succé för den uppskattade Framtidsmässan på Netport Science Park i Karlshamn som arrangerades för tolfte året i rad torsdagen den 5 mars. Den välbesökta mässan är en populär mötesplats där företag kommer i kontakt med framtidens medarbetare och där både studenter och allmänheten kan hitta sina framtidsmöjligheter.

Framtidsmässan arrangeras av Karlshamns kommun, Olofströms kommun och Arbetsförmedlingen. Bland de över 40 utställarna fanns både högskolor, universitet, yrkeshögskolor, företag och arbetsgivare från flera olika branscher. Årets mässa bjöd även på flera intressanta föreläsare och magi i världsklass av Douglas Nordenbelt. Drygt 700 ungdomar och andra intresserade besökte mässan för att prata framtid, utbildning och jobb. Mässans syfte är att ungdomar ska få upp ögonen för många av de fantastiska utbildnings- och yrkesmöjligheter som finns i regionen.

Magikern Douglas Nordenbelt imponerade inte bara med sin magi på mässgolvet bland besökarna, utan även på sina välbesökta inspirationsföreläsningar.

De erbjöds möjligheten att prata med utställarna och ta del av flertalet föreläsningar som bland annat handlade om framtidens jobb. En uppskattad föreläsning var den med trollkarlen Douglas Nordenbelt som berättande om “sin magiska resa”. På scen bjöds det även på live intervjuer som gav tips inför eventuella framtida arbetsintervjuer.

Utställare från flera olika företag och utbildningsanordnare fanns på plats på Framtidsmässan i Karlshamn.

– Jag hade egentligen inga förväntningar alls när jag kom hit, och visste inte vad jag ville jobba med i framtiden. Nu vet jag att jag vill flytta till Australien först och studera vidare. Min dröm är att få jobba med produktutveckling, kanske på Google. säger Hampus Håkansson som går på sista året på Nordenbergsskolan i Olofström.

– Jag tycker att mässan är jättebra! Alla som ställer ut är så framåt och tillmötesgående och tar sig verkligen tid till att prata med alla som är intresserade. Och det finns något här för alla, säger Sejla Turkanovic.

Linnéuniversitetet var ett av de universitet som fanns på plats för att guida och hjälpa dem som är intresserade av att studera vidare.

– Vi är här för att visa upp vilka utbildningar och möjligheter vi kan erbjuda. Många är väldigt intresserade av att studera vidare och tycker Växjö eller Kalmar, där vi finns, är en lagom stor stad med bra pendlingsavstånd från Blekinge, säger Emma Gerhardsson som studerar marknadsföring på Linnéuniversitet.

– Det är väldigt trevlig stämning här och många är glada och nyfikna på att få veta mer om universitetet och hur det är att studera på högre nivåer, säger Hea Svensson, som läser industriell ekonomi på universitetet i Växjö.

Emma Gerhardsson och Hea Svensson från Linnéuniversitet i Växjö fick svara på många frågor om hur det är att studera vidare efter gymnasiet.

Polisutbildningen väckte stort intresse för många. Förutom att prata jobb och framtid fick besökarna även möjlighet att prova en del av polisens utrustning, såsom västar och hjälmar.

– Det är jättebra stämning här, och härligt med så mycket folk. Både yngre och äldre kommer fram till oss med frågor och är väldigt intresserade av polisyrket och antagningen till polisutbildningen, säger Amanda Stenbäck, som är aspirant på polisen i Karlshamn.

– Jag är väldigt intresserad av att bli polis eller kriminolog, men jag var osäker på vilka kurser som jag kan välja för att kunna komma in på de utbildningarna. Det har gett mig väldigt mycket att få prata med poliserna här för att få lite tips, säger Sejla Turkanovic, från Nordenbergsskolan.

Hampus Håkansson och Sejla Turkanovic var mycket nöjda med Framtidsmässan.

Lasse Runeman, som är ägare av Karlshamnsföretaget Hitex och även utnämnd till årets företagare 2020, gjorde premiär på mässan i år.

– Många känner inte till oss eftersom vår marknad främst är utomlands. Framtidsmässan är ett bra forum för oss att visa upp oss på. Flera kommer fram och är intresserade av vad vi gör och frågar om möjligheten att få jobb eller sommarjobb, säger Lasse Runeman.

Lasse Runeman, ägare och vd på Hitex, gjorde debut på mässan i år och imponerades över att det var så många besökare.

Efteråt var arrangörsgruppen nöjda med mässan som helhet.
– Vi är väldigt nöjda, faktiskt. Douglas och hans magi blev ett bra inslag, det märktes att han gillade att vara här, säger Agneta Andersson, Studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen i Karlshamns kommun. Generellt  var det en bra känsla och bra energi i årets Framtidsmässa!